Que facer para que a sardiña estea fresca para San Juan

  • Consellos para manter fresca a sardiña ata a celebración de San Juan.
  • Creencia popular.

Coa festividade de San Juan ao virar a esquina, moitos se preguntan como asegurarse de que a sardiña que compren mantéñase en perfecto estado ata a noite das fogueiras. Aínda que a pesca foi abundante, o tamaño das sardiñas non alcanzou os estándares comerciais, o que afectou a súa cotización en lonxa.

Abundancia pero de tamaño pequeno

Miguel Martínez, propietario do cerqueiro Ou Pronto, e Alejandra Martínez, xerente de Insuapesca, confirman que hai abundancia de sardiña, pero de tamaño pequeno. O tamaño medio das sardiñas é de 22 a 25 pezas por quilo, o que reduciu o seu prezo en lonxa. En Portosín, comercializáronse uns cinco mil quilos con prezos entre 0,65 e 1,50 euros por quilo. En Ribeira, o prezo medio foi de 2,50 euros, coa partida máis barata a 1,40 euros e a máis cara a 5 euros, traída por un barco do xeito de Rianxo.

Manter a sardiña fresca

Para asegurar que as sardiñas se manteñan frescas ata San Juan, Lola González , da praza de abastos de Ribeira, recomenda compralas vivas e conxelalas directamente sen lavalas con auga doce. Suxire colocar as sardiñas no conxelador tal e como levan no táper. A noite antes da celebración, débense pasar ao refrixerador para que se desconxelen lentamente. Isto asegura que o domingo estean como recentemente pescadas.

Estratexias dos armadores

Algúns armadores están a considerar reservar parte da súa cota de pesca semanal ata o venres, esperando un aumento da demanda e dos prezos. Con todo, esta estratexia conleva riscos, xa que podería resultar nunha sobreoferta de sardiñas no último momento, afectando negativamente a todos.

Gozar a sardiña todo o verán

Aínda que San Juan é a data crave para consumir sardiñas, este peixe pódese gozar durante todo o verán debido ás súas propiedades nutritivas e o seu sabor. Na comarca, tense a vantaxe de consumir sardiñas recentemente pescadas, o que as fai aínda máis atractivas para incluílas na dieta estival.

Cultura popular

As sardiñas e a noite de San Juan están rodeadas de varias crenzas e supersticiones que engaden un toque especial a esta celebración:

  • Boa Sorte: Crese que comer sardiñas durante a noite de San Juan trae boa sorte e prosperidade. Esta crenza baséase na idea de que as sardiñas, ao ser un peixe abundante e popular nesta época, simbolizan a abundancia e a fortuna.
  • Purificación e Renacemento: A noite de San Juan, que coincide co solsticio de verán, está asociada con rituais de purificación e renacemento. As sardiñas, ao ser un alimento tradicional desta noite, considéranse parte destes rituais, axudando a limpar a alma e empezar de novo.
  • Propiedades Curativas: Nalgunhas culturas, crese que as sardiñas teñen propiedades curativas cando se comen na noite de San Juan. Esta superstición está ligada á idea de que os alimentos consumidos durante esta noite especial teñen poderes adicionais debido á aliñación das estrelas e o sol.
  • Protección Contra o Mal: As sardiñas, ao ser asadas en fogueiras, participan nun ritual de protección. As fogueiras de San Juan acéndense para escorrentar os malos espíritos e atraer a boa fortuna. Asar e consumir sardiñas nestas fogueiras potencia este efecto protector.
  • Renovación de Enerxía: Crese que as sardiñas axudan a renovar as enerxías e vitalidades persoais. Consumilas durante esta noite axuda a recargar as enerxías positivas para o resto do ano.

Estas crenzas e supersticiones reflicten como as tradicións culinarias entrelázanse con rituais e prácticas culturais para enriquecer as celebracións da noite de San Juan.