Galicia lidera en adaptación climática en cultivo de bivalvos

  • O proxecto Transformar sitúa a Galicia como pioneira en acuicultura sostible de moluscos, destacando a innovación para a adaptación ao cambio climático no sector mexilloeiro.

O conselleiro do Mar, Alfonso Villares, destacou a posición pioneira de Galicia no proxecto Transformar, un programa centrado na adaptación ao cambio climático na produción sostible de moluscos bivalvos, como o mexillón. Na inauguración da xornada “Resultados do demostrador de Galicia e solucións de adaptación ao cambio climático”, celebrada en Vilagarcía de Arousa, Villares enxalzou o traballo de investigación desenvolvido pola Universidade de Vigo no Índice de Resiliencia Operativa do cultivo de mexillón na ría de Arousa, que se erixe como modelo para o sector.

O proxecto, no que participan 22 socios de 11 países e que forma parte da Misión de Adaptación ao Cambio Climático da Comisión Europea, inclúe a creación de demostradores en Galicia, centrados en sectores estratéxicos como o cultivo de mexillón e o marisqueo. Villares salientou a colaboración entre organismos como Cetmar, o Instituto de Investigacións Mariñas (IIM-CSIC) e a Universidade de Vigo, subliñando a importancia do coñecemento científico para mellorar a xestión da produción do mexillón mediante sistemas de monitorización en tempo real, mellorando a eficiencia e sustentabilidade.

O conselleiro tamén resaltou o papel clave do Observatorio Costeiro de Galicia, que conta con datos detallados sobre salinidade e temperatura da auga, cruciais para comprender as variacións nos ecosistemas costeiros e impulsar estratexias de xestión adaptativa. Estas accións buscan garantir a sostibilidade dos recursos mariños e protexer as poboacións costeiras de Galicia.

No ámbito do libre marisqueo, Villares informou que os técnicos da Consellería do Mar completaron a mostraxe dos bancos marisqueiros e que o 25 de setembro terá lugar unha reunión coas confrarías para determinar o mellor momento para retomar a actividade extractiva.