Arrinca FISHMONGERS 4 BLUE AQUACULTURE GROWTH

  • O proxecto de Fendespeca para analizar os aspectos relacionados coa sotenibilidad, o bienestar animal e a saúde de produción acuícola e a súa relación e impacto coa comercialización
  • F4BAC é un dos 9 proxectos seleccionados no eixo 6 Investigación ambiental acuicultura do programa peamar da Fundación Biodiversidade na sua convocatoria de 2023, que busca impulsar a innovación e sustentabilidade dos sectores pesqueiro e acuícola grazas aos Fondos Europeos en España e o Fondo Europeo Marítimo, de Pesca e de Acuicultura.

No marco do proxecto analizaranse as percepcións dos operadores do comercio especializado ao redor da sustentabilidade e outros aspectos da acuicultura española e desenvolveranse accións de sensibilización en base aos resultados.

A acuicultura desempeña un papel crucial en satisfacer a crecente demanda de produtos mariños e fluviais, especialmente peixe e marisco, esenciais para manter unha dieta equilibrada. A FAO apoia o seu desenvolvemento debido á súa contribución á seguridade alimentaria, a loita contra a pobreza e o benestar social, sendo España líder en produción acuícola en Europa en 2022.

A cadea de valor facilita a adquisición de produtos acuícolas, sendo o elo comercializador, principalmente as peixarías tradicionais, o contacto directo cos consumidores. Os especialistas na venda de produtos da acuicultura non sempre perciben adecuadamente as características nutricionais, de produción e benestar animal dos nosos peixes e mariscos de acuicultura.

Por iso, desde FEDEPESCA, a patronal de peixarías tradicionais, propuxéronse investigar a sustentabilidade dos produtos acuícolas para corrixir posibles percepcións erróneas e sensibilizar aos operadores do sector comercializador tradicional e á sociedade en xeral, influíndo así nas decisións de compra do consumidor e fomentando unha maior sustentabilidade no consumo e no ecosistema alimentario.

Para iso, e no marco do proxecto FISHMONGERS 4 BLUE AQUACULTURE GROWTH, enmarcado nas subvencións para o fomento da economía azul e o impulso da sustentabilidade pesqueira e acuícola, dentro do marco do programa Pleamar da Fundación Biodiversidade do Ministerio para a Transición Ecolóxica e o Reto Demográfico, en calidade de organismo intermedio de xestión do Fondo Europeo Marítimo, de Pesca e de Acuicultura en 2023, investigarase profundamente a sustentabilidade dos produtos acuícolas para cambiar a percepción dos comerciantes tradicionais.

O proxecto arrinca coa presentación dunha atractiva imaxe que se presenta á sociedade con esta nota de prensa e o deseño dun apartado explicativo sobre o proxecto en www.pescaverde.org, a web de Fedepesca na que se recollen todos os seus proxectos en prol da sustentabilidade social, económica e ambiental.

Con cargo ao proxecto editarase no futuro un vídeo divulgativo dinámico sobre a produción acuícola sostible e saudable e realizarase unha campaña de comunicación e accións de sensibilización en liña a través dun cuestionario para o consumidor nun ton desenfadado e divertido que fomente a sensibilización sobre a acuicultura sostible.

É importante o traballo previsto para identificar a percepción dos operadores do sector das peixarías tradicionais e , para iso, celebraranse 3 grupos de traballo sobre acuicultura sostible, benestar animal e sobre acuicultura saudable, nas rexións de Valencia, Región de Murcia e Comunidade do Madrid e nos que se contará con representantes ou persoas autorizadas de organizacións do sector acuícola, posto que APROMAR, A ASOCIACIÓN DE ACUICULTURA ESPAÑOLA, apoia este proxecto.

Unha vez investigada e analizadas estas percepcións celebraranse, nunha segunda fase, sesións de sensibilización dirixidas ao sector retallista de produtos pesqueiros, nas que se producirá a transferencia de coñecementos a partir da experiencia e coñecementos obtidos nas actividades.

Como non, a sensibilización en materia de igualdade e perspectiva de xénero estarán moi presentes ao longo dos 18 meses de duración do proxecto e desenvolveranse actividades dirixidas ao empoderamento feminino no sector comercializador de produtos pesqueiros co obxectivo de fomentar o emprendemento ou posicións de liderado.

A sensibilización sobre a acuicultura sostible neste sector non só beneficiará aos consumidores e ao sector acuícola, senón que tamén destaca o papel social das peixarías tradicionais ao facer accesibles os produtos a comunidades menos favorecidas, contribuíndo á cohesión social e a xustiza.