Apertura da campaña de libre marisqueo na Ría de Arousa o 1 de outubro

  • A Consellería do Mar e o sector acordaron iniciar a campaña de libre marisqueo na Ría de Arousa, destacando melloras no stock de ameixa babosa en Bohído.

A Consellería do Mar, tras un acordo co sector marisqueiro, fixou o inicio da campaña de libre marisqueo na Ría de Arousa para o próximo 1 de outubro. A decisión foi tomada despois dunha xuntanza liderada pola directora xeral de Desenvolvemento Pesqueiro, Marta Villaverde, na que se analizaron os resultados das mostraxes realizadas polos técnicos do Centro de Investigacións Mariñas (CIMA). O encontro, que contou coa participación de representantes das confrarías da ría, membros de Gardacostas e expertos en marisqueo, permitiu avaliar o estado dos bancos de libre extracción de Os Lombos do Ulla, Bohído e Cabío.

Durante a reunión, enmarcada no modelo de cogobernanza da Xunta para a xestión pesqueira, resaltouse a mellora no stock de ameixa babosa en Bohído respecto a 2023, o que motivou a decisión de reabrir este banco. Aínda que Os Lombos do Ulla non presentou resultados óptimos, optouse por incluílo na apertura para garantir o equilibrio económico e social da actividade marisqueira.

Os participantes acordaron realizar unha primeira avaliación da campaña aos 15 días do seu inicio, baseada nas capturas rexistradas. O obxectivo será garantir a sostibilidade da actividade e revisar posibles axustes nos topes de extracción, que foron detalladamente establecidos por especie. En Bohído, os mariscadores poderán extraer 2 quilos de berberecho, 3 quilos de ameixa babosa e outras cantidades proporcionais de especies como a ameixa rubia e bicuda. En Cabío, os límites inclúen ata 25 quilos de reloxo e 5 quilos de carneiro. Pola súa parte, nos Lombos do Ulla poderán extraerse 3 quilos de berberecho e 4 de ameixa xaponesa, entre outras especies.

Este novo período de libre marisqueo representa un paso clave para o sector, permitindo aos profesionais retomar a actividade extractiva nunha das zonas máis produtivas de Galicia, sempre baixo criterios de sostibilidade e equilibrio ambiental.