Alfonso Villares impulsa a innovación para valorizar a pesca artesanal

  • O conselleiro do Mar aposta polo emprendemento e a sustentabilidade na pesca artesanal, destacando proxectos innovadores como Atafegar I+D+i by SantiPerez.

O conselleiro do Mar de Galicia, Alfonso Villares, reafirmou o seu compromiso co emprendemento e a innovación como claves para incrementar o valor engadido dos produtos da pesca artesanal. Durante a súa visita a Muxía (A Coruña), destacou o proxecto Atafegar I+D+i by SantiPerez como un modelo para seguir, xa que combina sustentabilidade, innovación e aproveitamento de recursos mariños, incluíndo algas para a creación de produtos veganos, en sintonía coas novas tendencias de consumo.

Atafegar I+D+i by SantiPerez, liderado por un percebeiro da Costa da Morte, foi un dos beneficiarios das axudas da Consellería do Mar en 2023, recibindo preto de 267.000 euros, cubrindo o 70% do investimento inicial. O proxecto, que se atopa en fase de construción e comezará a operar o próximo ano, ten como obxectivo a experimentación con novos produtos pesqueiros e veganos elaborados a partir de algas mariñas, achegando innovación ao sector.

Villares, acompañado pola directora xeral de Desenvolvemento Pesqueiro, Marta Villaverde, subliñou a importancia de iniciativas como esta para revalorizar os produtos do mar de Galicia mediante o desenvolvemento de novas presentacións e sabores que os diferencien no mercado. Ademais, sinalou que a sustentabilidade debe estar no centro destas propostas, destacando a economía circular como un elemento crave para minimizar os residuos e aproveitar descártelos da pesca artesanal para a elaboración de produtos como caldos ou patés.

O conselleiro valorou o impacto positivo que estes proxectos teñen na dinamización das economías locais, especialmente nas zonas costeiras, ao promover o consumo de produtos de proximidade e apoiar a gastronomía rexional. Así mesmo, reiterou o compromiso da Consellería do Mar con este tipo de iniciativas que impulsan a economía azul, fomentando a diversificación e sustentabilidade do sector pesqueiro galego, un dos piares estratéxicos da economía da comunidade.