- Preto de trinta pulpeiras do municipio ourensán participaron na fazaña de preparar a tapa máis grande do mundo
A expectativa era alta e as pulpeiras do Carballiño non defraudaron. Este martes, lograron bater o seu propio récord ao preparar unha tapa xigante de polbo, o produto emblemático do municipio, en pouco máis de once minutos. Aínda que o tempo non era crucial, o que realmente importaba era a cantidade de polbo que podían partir ata encher un enorme prato de madeira de máis de cinco metros de diámetro.
O obxectivo era partir 590 quilos de cefalópodo, dez máis que o ano anterior, e lográrono con fartura. Preto de trinta pulpeiras uníronse unha vez máis para levar alegría e orgullo á súa terra, traballando con risas e complicidade. “Pasa un deses para este lado que aquí xa acabamos”, escoitábase entre elas. Tiñan un obxectivo común e fixérono realidade, demostrando que a unión é a clave do éxito. “Porque aínda que non o conseguísemos, sentiriamos que gañamos igualmente, polo menos en visibilidade e recoñecemento para o noso pobo”, afirmou Laura Fernández, unha das pulpeiras. “É a nosa semana e estamos moi felices. Practicamos todo o verán para dar o mellor de nós aquí e finalmente lográmolo”, engadiu a súa compañeira Leticia Nogueira.
“Non tiña ningunha dúbida de que o conseguiriamos porque somos os mellores. O Carballiño é polbo e o polbo é O Carballiño, somos unha mesma cousa”, dicía Pilar Fuchela, matriarca dunha familia de pulpeiros. “Todos os meus fillos e os meus netos levan isto no sangue e saben preparar e cortar o polbo desde nenos, sen importar a que se dediquen profesionalmente”, engadiu.
Decenas de persoas reuníronse na praza Maior do pobo para presenciar a fazaña en directo. No proceso empregáronse tamén cincuenta litros de aceite, sete quilos de sal e tres de pemento. Porque si, a tapa máis grande de polbo do mundo faise no Carballiño e prepárase á feira, como é típico en Galicia e especialmente neste municipio ourensán. A degustación, que incluía unha ración individual nun prato especial polas festas, veu do Ribeiro, pan e bica, tiña un custo de 7 euros. As pulpeiras encargáronse de servir e repartir as racións, porque, como din, non descansan. “Polo menos durante as festas, mentres todos divírtense, nós é cando máis traballamos”, comentou Pilar Fuchela. De aí tamén a súa alegría e emoción durante unha cita como a deste martes, que enxalza o traballo, o talento e a calidade do produto das pulpeiras do Carballiño. Bo proveito!