- As vendas en lonxas caen un 40 % mentres o prezo medio sobe un 16 %
Co seu sabor inigualable a mar, as nécoras galegas frescas son un dos mariscos máis demandados durante o verán. De calidade recoñecida, o seu prezo varía segundo o tamaño: entre cinco e sete das grandes pesan un quilo, mentres que entre nove e doce das pequenas fan o mesmo. Desde o inicio da campaña o 1 de xullo, os naseiros están a vender as nécoras nas lonxas a unha media de case 23 euros por quilo, sen impostos nin taxas. Nas peixarías tradicionais, os prezos empezan en 35 euros o quilo e os mellores exemplares poden superar os 70 euros. Pescadores e comercializadores confirman o que reflicten as cifras oficiais: o prezo subiu debido a unha escaseza sen precedentes.
Profesionais do sector, como Sauro Martínez, patrón maior de Sanxenxo (Pontevedra), corroboran esta situación: «Está a ser moi escasa». En Mariscos Emilio Marsal, en Pontevedra, afirman: «É en grao sumo caro que temos, pero é que non hai». Nas peixarías en liña, algunhas nécoras véndense entre 5 e 14 euros por unidade, con envío a domicilio incluído.
Datos provisionais de PescadeGalicia, a plataforma da Consellería do Mar, mostran que desde o 1 de xullo ata o 5 de agosto poxáronse pouco máis de 16.000 quilos nas lonxas, un 40 % menos que no mesmo período dos dous anos anteriores e a metade que en 2020 e 2019.
A lei da oferta e a demanda levou a un aumento de prezos na primeira venda do 16 % respecto a os dous últimos anos, e un 41 % en comparación con 2020 e 2019. Con todo, este incremento non foi suficiente para compensar a caída nas vendas. As lonxas galegas han facturado 366.000 euros no que vai de campaña, un 30 % menos que o ano pasado e menos que en calquera dos cinco anos anteriores, cando a facturación entre o 1 de xullo e o 5 de agosto oscilou entre 510.000 e 546.000 euros.
Cinco lonxas concentran as vendas de nécora nesta campaña. Vigo e A Coruña lideran con máis de 2.700 e 2.500 quilos respectivamente. Séguenlles Ribeira con máis de 2.000 quilos, e Cangas e O Grove, ambas roldando os 1.300 quilos. O Grove rexistra o mellor prezo medio, superando os 36 euros por quilo, seguido por Cangas con máis de 32 euros. En Vigo, o prezo medio é de case 26 euros por quilo e en Ribeira ao redor de 25 euros. A Coruña ten a media máis económica, con pouco máis de 16 euros por quilo.
Consultada a Consellería do Mar sobre a caída de vendas, as súas posibles causas e a xestión da nécora, non emitira un pronunciamento ao peche desta información.