A confraría do mexillón: unha idea por explorar

  • A confraría do mexillón podería converterse nun símbolo de unión entre tradición e modernidade, promovendo o recoñecemento deste prezado recurso galego máis aló das elites.

Pedro Piñeiro, actual presidente da Federación de Confrarías Gastronómicas Galegas (Fecogal) e destacado membro de numerosas confrarías, propón que o mexillón sexa o protagonista dunha nova confraría. Desde 1990, cando Manuel Fraga conferiulle a capa de cabaleiro do Capítulo Serenísimo do Albariño, Piñeiro dedicou a súa vida ás confrarías gastronómicas. Hoxe en día, lidera Fecogal e é chanceler do Capítulo Serenísimo do Viño Albariño en Cambados, ademais de participar noutras vintena de confrarías en España e Portugal.

A súa paixón polo viño é evidente no seu percorrido por rexións vinícolas como O Porto, Rioxa e Ribeira do Douro, pero tamén goza dos sabores locais como o cocido de Lalín e a lamprea portuguesa. Aínda que soña con participar en confrarías de Italia e Francia, sente satisfeito cos seus logros.

Piñeiro salienta que as confrarías non son só para elites, senón plataformas culturais que fomentan o intercambio entre rexións e celebran produtos locais. En Galicia, onde Fecogal agrupa a unha decena de confrarías, o seu obxectivo é atraer a mozos. En Portugal, os fillos dos confrades únense desde pequenos, e Piñeiro desexa que isto tamén suceda en Galicia, a partir dos 18 anos.

Un dos seus grandes anhelos é crear unha confraría dedicada ao mexillón, aínda sen éxito. Piñeiro defende que as confrarías non deben ser exclusivas das elites, senón abertas a toda a comunidade. Destaca que o Capítulo do Albariño acolleu a figuras históricas e culturais de renome, e que, a pesar da alta media de idade dos confrades, estas asociacións seguen crecendo e adaptándose a novos tempos.

Ademais das súas responsabilidades nas confrarías, Piñeiro dedícase á vendima no seu pazo Quinteiro dá Cruz, sen esquecer a súa paixón polas camelias no seu xardín. O seu amplo currículo de distincións inclúe a Gran Cruz de Caballero de Santiago e o Premio Álvaro Cunqueiro, entre outros.