A centola volve ás lonxas galegas con calidade e prezos á alza

  • A campaña de centola en Galicia comeza con exemplares de gran calidade pero escaseza de capturas, impulsando prezos que chegarán ao seu máximo en Nadal.

A ansiada campaña da centola regresou ás lonxas e mercados de Galicia, onde o marisco rei do Nadal protagoniza a oferta tras meses de veda. A Coruña, Cangas, O Grove e outras lonxas da rexión celebran a chegada dos primeiros lotes de centola, que, a pesar de ser capturados en menor cantidade que en anos anteriores, destacan pola súa calidade. Este desexado crustáceo alcanzou cotizacións de ata 27,60 euros por quilo nas primeiras poxas no Grove, mentres que noutras lonxas galegas os prezos varían entre 5 e 25 euros por quilo, segundo o tamaño e o peso dos exemplares.

Este ano, a falta de temporais e o clima inusualmente cálido no outono complicaron as capturas e influíron na calidade do marisco. A maioría dos placeiros coinciden en que as centolas aínda non están no seu punto óptimo de engorde, sobre todo nos exemplares grandes, que carecen da plenitude característica da súa carne en plena tempada. “Aínda lles falta forza e frío para estar no seu mellor momento”, comenta Ángela Barrán, presidenta dos vendedores de San Agustín na Coruña, quen anticipa que nun par de semanas, cando o frío chegue e o mar axítese, as centolas estarán máis cheas e saborosas.

No mercado de Cangas, onde se venderon os primeiros lotes a prezos entre os 16 e os 25 euros por quilo, o sector espera que o próximo temporal mellore a situación. As pescantinas da zona describen a centola como “un caramelo” que cada ano atrae a restaurantes e clientes locais. Na primeira xornada da campaña en Cangas, trece barcos descargaron 746 quilos de centola, alcanzando un prezo máximo de 23,30 euros por quilo. Leste foi un dos puntos con maior movemento na ría de Vigo, xa que outros portos como Baiona e Redondela apenas comercializaron pequenas cantidades.

O cambio climático tamén foi un factor que, segundo os pescadores, afecta cada vez máis as campañas de centola. O patrón maior de Ferrol, Gustavo Chacartegui, sinala que a calor inusual nestes meses recentes ha complicado localizar as capturas. O marisco, explica, só móvese cos cambios bruscos de temperatura e os temporais, necesarios para que se alimenten e engorden.

Na costa do Grove, epicentro da actividade da centola na Ría de Arousa, as capturas tamén foron escasas no primeiro día de campaña, con 2.857 quilos desembarcados, moi por baixo dos 4.400 rexistrados no mesmo período do ano pasado. A pesar da menor cantidade, os prezos mantivéronse altos debido á boa calidade dos exemplares capturados. En Cambados, outra zona crave, os primeiros lotes alcanzaron os 22,10 euros para as femias e 15,50 euros para os machos, aínda que as capturas tamén foron limitadas.

Coa chegada de decembro, o sector espera un aumento da demanda pola proximidade das festas do Nadal, cando a centola convértese na protagonista indiscutible das mesas galegas. Restaurantes e particulares xa comezan a realizar os seus pedidos, aínda que moitos aínda prefiren esperar a que os prezos baixen ou a que os exemplares gañen máis carne. No mercado da Coruña, por exemplo, os placeiros prognostican que o quilo de centola podería chegar aos 35 euros en pleno Nadal, aínda que quen decida conxelar o marisco para estas datas pagarán menos se compran nas próximas semanas.

Así, o inicio da campaña da centola en Galicia perfílase como unha aposta á calidade fronte á cantidade, con prezos que soben mentres os exemplares continúan engordando no mar.